Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВторник, 23.04.2024, 09:20

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 607
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2018 » Март » 21 » Урок народознавства відбувся у творчому колективі ЦЕВ.
20:26
Урок народознавства відбувся у творчому колективі ЦЕВ.

УРОК НАРОДОЗНАВСТВА ВІДБУВСЯ У ТВОРЧОМУ КОЛЕКТИВІ ЦЕВ!

 

 

 

 

«Котилася писаночка з гори  на долину,

  Прикотилася писаночка до нас у гостину»

 

Унікальним українським мистецтвом, пов’язаним водночас і з віруванням, і з міфологією, і з обрядами, є писанкарство. Писанка  – яйце, прикрашене  різноманітними символами, створеними за допомогою воску і фарби. Оригінальний орнамент писанок несе прадавні символи світорозуміння і природи . За традицією писанку роблять до свята Великодня. Коли приходить весна в Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять  Великодні свята, сідають і дівчата  у своїх оселях біля печей, свічок і беруться за давнє-предавнє ремесло - розписування писанок. Для того, щоб намалювати писанку, треба  мати писачок, фарби, яйце, віск, свічку та посуд, у якому будете розводити фарби. Дівчата дарували на Великдень писанку милому,або клали писанки у воду, після чого вмивалися, щоб бути вродливими.

Багато пісень, пов’язаних з цим чудовим мистецтвом писанкарства співають діти фольклорного ансамблю «Любисток» ЦЕВ. Щоб дізнатися,як розписати писанку, керівник ансамблю  «Любисток» Тетяна Стегайло запросила на заняття  «Великодня писанка» відому майстриню з писанкарства Раїсу  Левдік: «Писанка є символом України. Писати писанку я почала давно. Писала писанки моя бабуся, потім мама, пишу  і я, а зараз пише писанки і моя онука Ілона,  до речі вона займається в «Любистку», де діти відроджують старовинні пісні, звичаї та обряди. Вони зацікавлені, щирі, відкриті і я з задоволенням  розкрию їм  секрети своєї майстерності».

Діти чекали на зустріч з майстринею, приготувалися, одягли святкові вишиванки, заспівали для гості веснянки та Великодні пісні. І почалося чудодійство…

Непомітно пройшов час заняття. У когось швидко під руками з’являлась писанка,а хтось довго вимальовував вперше свою писанку. Але всі були вдячні Раїсі Василівні  за можливість доторкнутися до мистецтва з розпису писанки. Треба було бачити, як старанно вони виконували всі вказівки майстрині . До дому кожна дитинка понесла писанку та спогади про зустріч.

Фотозвіт

        

Переглядів: 838 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024