Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСуббота, 18.05.2024, 10:04

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 607
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2019 » Март » 15 » ШОСТКА ТЕАТРАЛЬНА
13:10
ШОСТКА ТЕАТРАЛЬНА

27 БЕРЕЗНЯ У ШОСТЦІ СВЯТКУЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТЕАТРУ

 

 

 

 

27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. Цей день став справжнім святом не тільки для акторів сцени, але й для мільйонів глядачів. Міжнародний день театру відзначається щорічно з 1962 року. Він започаткований у Відні на 9-му конгресі Міжнародного інституту театру (МІТ) при ЮНЕСКО в 1961 році.

На питання щодо походження театру немає та й не може бути остаточної відповіді, оскільки поняття театрального мистецтва включає в себе надзвичайно велику кількість різноманітних аспектів, кожен із яких зародився як відносно самостійне явище й став частиною цілого лише пізніше. Однак, незважаючи на це, можна виділити два основних шляхи розвитку архаїчних зародків лицедійства, якими були магічні обряди й ритуали, з одного боку, та практичні потреби людства (задля задоволення яких часто використовувалися знову ж таки магічні елементи), з іншого боку.

Перші театри з’явились в Греції, згодом в Китаї, Індії, а в X столітті з’являються зачатки Європейського театру. Слово “театр” походить від грецького theatron, і означає місце для видовищ, а також місце, призначене для показу драматичних творів мистецтва перед публікою.

Театральне мистецтво України

Театральне мистецтво України бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях та обрядах. З 11 століття відомі театральні вистави скоморохів. У 17-18 столітті широкого розмаху набули вертепи – мандрівні театри маріонеток, які виконували різдвяні драми та соціально-побутові інтермедії.

У 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові. У Києві перший стаціонарний театр з’явився у 1806 році, в Одесі – в 1809, в Полтаві – в 1810.

Становлення класичної української драматургії пов’язане з іменами Івана Котляревського, який очолив театр у Полтаві та Григорія Квітки-Основ’яненка, основоположника художньої прози в новій українській літературі. Бурлеск та експресивність, поряд з мальовничістю та гумором, що характерні для їх творів, надовго визначили обличчя академічного театру в Україні. У другій половині 19 століття в Україні поширився аматорський театральний рух. В аматорських гуртках розпочинали діяльність корифеї українського театру – драматурги і режисери Михайло Старицький, Марко Кропивницький та Іван Карпенко-Карий. Заслуга швидкого розвитку театру належить також і видатній родині Тобілевичів, члени якої виступали під сценічними псевдонімами Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського і Панаса Саксаганського. Кожен із них не лише створив власну трупу, а й був видатним актором і режисером. Провідною зіркою українського театру того часу була Марія Заньковецька.

Театральній історії Шостки - понад 100 років

Театр в Шостці почав свою діяльність ще в кінці XIX століття. Вистави проходили в Народному Домі, який знаходився в районі лікарні №1. Після революції в 20-і роки спектаклі ставилися в робітничому клубі - будівля колишнього офіцерського зібрання (завод "Зірка").

Агітбригади або театри малих форм "Синя блуза", в Шостці виникли приблизно в 1925 році. Збереглися спогади одного з театральних подвижників М. Суховія: "Ми." Любителі ", влітку виступали в літньому робочому театрі, а взимку в збірному сараї біля першої прохідної заводу"(мається на увазі завод "Зірка"). Є відомості, що в той період існувало дві трупи: російська і українська. Актори для своїх виступів складали куплети і співали їх зі сцени, висміюючи всілякі недоліки в житті сучасного суспільства. Саме "сіньоблузівці" стали основою для організації самодіяльного театру. Коли в 1933 році відкрився Палац культури ім. Карла Маркса, колектив театру вийшов на велику сцену.

Як результат великої творчої праці в 1959 року Шосткинському театру присвоєно почесне звання "НАРОДНИЙ". 27 березня 2019 року  шосткинський театр відзначить 60 - річчя з моменту присвоєння почесного звання,  а глядачі подивляться  прем’єру у виконанні самодіяльних артистів.

Майже 20 років тому театральну естафету Шостки підхопила Світлана Разломова, створивши дитячий театр "Дзеркало" в центрі естетичного виховання. Дитячий театр відкриває великі можливості для виховання, розвитку гармонійної особистості. Хто з нас не мріяв у дитинстві стати артистом, втілити риси характеру улюбленого героя? Дитинство – це особливий творчий світ, коли здатність уявляти, фантазувати розвинена особливо гостро.

«Духовне життя дитини повноцінне лише тоді, коли вона живе у світі гри, казки, музики, фантазії, творчості. Без цього вона – «засушена квітка», - писав В. Сухомлинський.

Театр - це завжди привід поговорити про щось важливе, про те, що хвилює, що дороге нашому серцю.  А театральний гурток -  це можливість для дитини виразити себе, бо театральне мистецтво є унікальним засобом духовного розвитку дитини. Зразковий театральний колектив «Дзеркало» (керівник Світлана Разломова)  - це велика, дружна сім я, де кожному є діло до всього, що відбувається не тільки на сцені, а задовго до першої репетиції, розподілення ролей, виготовлення декорацій, вирішення світлових ефектів тощо.

 Театр  «Дзеркало» — один із творчих колективів, що активно функціонує у Шосткинському центрі естетичного виховання.  Цього року актори театру «Дзеркало» готують  для прихильників творчості Мельпомени гарний подарунок. В рамках відзначення  Міжнародного дню театру, нашому глядачу буде представлено дві театральні прем’єри.

У 2016 році у Шостці зареєстрована громадська організація «Шосткинський народний театр», яка активно працює та постійно дарує нашому глядачу нові вистави.

 

Всіх тих, хто в різний час був причетний до театрального життя нашого міста, хто вважає себе другом театру і його шанувальником, шосткинські артисти запрошують 27 березня в Центр "Юність" Центру естетичного виховання на святкування Міжнародного Дня театру.

 

План заходів До дня театру 27.03.2019 року:

 

14:00 - «Алиса в стране расчудесии» - прем’єра театру «Дзеркало». Вартість квитка -  10,00 гривень.

16:00 -  «Відображення білої тіні» прем’єра театру «Дзеркало». Вартість квитка - 15,00 гривень.

18:00 - «В ожидании Его»  прем’єра Шосткинського народного театру. Вартість квитка від 25,00 гривень.

 

Квитки вже у продажу.

Довідки за телефоном +38 05449 7-22-30.

   

         

Переглядів: 922 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Март 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024