Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетверг, 16.05.2024, 05:25

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 607
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2015 » Март » 2 » По сторінкам газети «ПОЗАШКІЛЛЯ» - 2015
19:34
По сторінкам газети «ПОЗАШКІЛЛЯ» - 2015

ПО СТОРІНКАМ ГАЗЕТИ "ПОЗАШКІЛЛЯ" - 2015

 

 

 

 

 

Дослідники спадщини В. Сухомлинського в аспекті формування морально - духовних цінностей зазначають, що критеріями вихованості дитини вчений вважав: життєрадісне світосприймання дитини; здатність бачити поруч із собою людину, брати близько до серця її радощі і горе, тривоги і            хвилювання; віру в іншу людину; багате духовне життя у світі прекрасного.

Формування морально-духовних цінностей у працях В. Сухомлинського розглядається як шлях від поняття до переконання, що включає виховання моральних почуттів, ідеалів, знань, учинків, звичок.

Російський учений О. Бодальов  у своїй монографії «Восприятие и понимание человека человеком» зауважує, що високий рівень сформованості совісті здійснює значний вплив на цілісність людини як особистості. Совість (сумління) — «надзвичайно тонке почуття духу людського», є показником нашого життя згідно з духовними законами.

У роздумах В. Сухомлинського совість є носієм ядра особистості, а осмислене переживання її — самовідповідальністю. Зважаючи на традиційні постулати морально-духовного виховання дитини, педагоги позашкільної освіти мають власні корисні поради з цієї проблеми.

Про формування морально-духовного виховання керівники гуртків, творчих об'єднань мають змогу дізнатися в  газеті «Позашкілля» вважає головний редактор  газети  Олена КАЛЮЖНА.

У декілька рубриках   газети «Позашкілля»  за лютий 2015 року педагоги Центру  естетичного виховання діляться своїми наробітками с колегами позашкілля.

Так,  у рубриці «Дослідження» опублікована стаття методиста ЦЕВ Сергія Романцова  - «Упровадження інклюзивної освіти в діяльність ПНЗ», якій вважає, що ринкова економіка та система соціально-політичного устрою у державі ставлять нові вимоги до системи освіти, зокрема до освіти дітей з особливими освітніми потребами. Економічне реформування зумовлює визначення нових стратегічних цілей, забезпечення рівних можливостей для здобуття освіти і подальшої активної участі всіх громадян в житті суспільства.

Рубрика «Керівнику гуртка»  вважає корисними для роботи педагогів України та відмітила матеріали наступних педагогів ЦЕВ:

Тетяна Стегайло, керівник «народного художнього колективу» фольклорний ансамбль «Любисток». Заслужений діяч естрадного мистецтва України відкрила тему народознавства в статті «Український музичний фольклор» та розповіла  про роль  пошуково  – краєзнавчої роботи у вивченні та збереженні культурної спадщини народу. Що формує людину більше за культурні надбання країни, де вона народилася та виховується? Ми, українці, маємо неоціненний здобуток, дарований нам історією, - власну самобутню культурну спадщину, витоки якої сягають давніх-давен. Відколі людина жила в гармонії та єдності з природою, була сповнена щирості, любові до життя. Змінюються покоління, кожне з яких вносить свою частину духовного багатства в скарбницю свого народуУ народній творчості закодовано віками суспільний ідеал народу, його майже побожна любов до землі, патріархальна шанобливість до батьків, священне ставлення до свого роду, наголошує Тетяна Анатоліївна.

Світлана Коновалова, психолог ЦЕВ у статті «Батьки і діти» розповідає про засідання творчої майстерні,  мета якого -  визначити основні аспекти креативного розвитку розуміння батьками вихованців шляхом спостереження; сформувати тісні  та ефективні взаємини вихованців з батьками, керівником та психологом.

Лілія Пантелейчук,   керівник гуртків «Музика» та «Ритміка» школи раннього розвитку ЦЕВ - розповила про заняття з музики в школі раннього розвитку,  мета якого поглибити знання дітей про Україну, український народ. Тому й тема уроку «Це моя Україна, це моя Батьківщина».  Вона впевнена, що вихованці музичних гуртків повинні добре знати теорію, розумітися в усіх тонкощах музичного мистецтва. Але практичне вміння співати все ж головне. Саме тому вправляння у співах залишається провідним видом діяльності на заняттях музики.

Світлана Разломова, керівник «зразкового художнього колективу» театр «Дзеркало» дає розробку уроку  «Від емоції до дії»,  заняття з акторської майстерності. Чи не кожна активна й творча дитина мріє у дитинстві займатись акторською діяльністю. Це вдається одиницям, однак цінні навички професійної комунікації, ораторського мистецтва і культури мовлення, набуті  на заняттях гуртка акторської майстерності, у майбутньому стануть у пригоді всім незалежно від того, стане дитина актором, чи ні – вважає Світлана Петрівна.

Яна Трет’як, керівник «народного художнього колективу» ансамблю народного танцю «Джерельце» представила в рубриці «Керівнику гуртка» план уроку  «Класична хореографія»  з темою повторення та закріплення вправ. «Минає час, змінюється мода. Старі танцювальні стилі замінюються новими… Та як стрімко не спливав би час, класика залишається актуальною завжди» -  знову і знову  повторює учням керівник колективу.

З перетворенням України на самостійну державу освіта стала власною справою українського народу. Розбудова системи освіти, її докорінне реформування мають скласти підґрунтя відтворення інтелектуального, духовного потенціалу народу, виходу вітчизняної науки  і культури на світовий рівень. Центр естетичного виховання  Шосткинської міської ради забезпечує навчання, виховання та підготовку вихованців відповідно до їх покликання, інтересів, здібностей та нормативних вимог у галузі освіти, є провідним  центром естетичного виховання у сфері своєї діяльності, завдяки зусиллям міської влади  і особисто мера міста Ноги М.П., має відповідний рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення. Саме тому одним з перших у області запропонував  вихованцям  студійну форму навчання.

Сьогодні у центрі естетичного виховання працюють такі студії: «народний художній колектив» студія сучасного танцю «ШАРМ» (керівник Ірина Домащенко),  «зразковий художній колектив» театр естрадної пісні «МІКС» (керівник Ірина Легейда,  заслужений діяч естрадного мистецтва України), студія образотворчого мистецтва «Мальва»  (керівник Т.В. Михайличенко). Саме про основні переваги студійної роботи розповідає методист ЦЕВ  Романцов Сергій Васильович в статті «Технології студійної роботи в Центрі естетичного виховання»

Центр естетичного виховання Шосткинської міської ради – це багатопрофільний  навчальний заклад, який провадить освітню діяльність, пов'язану із здобуттям певної позашкільної  освіти, багато співпрацює с іншими освітніми закладами, фестивальними організаціями та фаховими виданнями. Спираючись на передові педагогічні добутки, опубліковані на шпальтах журналів «видавничої групи «Основа» та «Шкільний світ», педагоги ЦЕВ, разом з директором, підвищують свій фаховий рівень, займаються самоосвітою й використовують  її  у своїй професійній діяльності. Про це  свідчить  іменний сертифікат,  вручений  днями видавничою групою «ОСНОВА» директору ЦЕВ Кисельову Володимиру Петровичу.

Недарма Міністр освіти і науки України Сергій Квіт стверджує, що сьогодні позашкільні навчальні заклади здійснюють належне патріотичне виховання дітей та молоді, є організаторами масових національно-патріотичних заходів, військово-патріотичних ігор, естафет, змагань, конкурсів, фестивалів тощо. Цей напрям виховної роботи визначений пріоритетним в державній політиці України (лист МОН України № 1/9-40 від 29.01.2015р.)

В умовах швидких змін у науковій, економічній та політичній сферах нашої держави виникає потреба у таких громадянах, які уміють швидко адаптуватися і самоудосконалюватися відповідно до вимог часу. Значну роль у вихованні такої особистості відіграють позашкільні навчальні заклади, значення яких важливі як для особистості, так і для суспільства  загалом. Цей постулат є керівним  гаслом педагогів ЦЕВ.

         

Переглядів: 2022 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Март 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024