Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонедельник, 29.04.2024, 00:36

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 607
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2016 » Июль » 7 » СЬОГОДНІ В ШОСТЦІ СВЯТКУЮТЬ ІВАНА КУПАЛА
09:52
СЬОГОДНІ В ШОСТЦІ СВЯТКУЮТЬ ІВАНА КУПАЛА

МАГІЧНА НІЧ НА ІВАНА КУПАЛА

 

 

 

Традиційно в ніч на Івана Купала (з 6 на 7 липня) по всій території України проходять магічні дійства. Неординарні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи.  На Івана Купала ворожать, палять багаття, пускають вінки по воді і шукають квітку папороті.

Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця - Купала і тим самим завершує панування весняного сонця - Ярила. Головні персонажі свята - Купала та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Старовинне народне свято Івана Купала широко відзначають не тільки в Україні, але і в інших слов'янських країнах. Воно має дуже давні язичницькі корені. Свято на честь Сонця  здавна відзначали в день Літнього сонцестояння. Після введення християнства до нього приурочили свято Різдва Іоанна Хрестителя.

Свято починається ввечері, напередодні Купала. Основним стрижнем, довкола якого відбуваються дійства, є купальський вогонь, який символізує сонце-зародок у материнській утробі. З настанням темряви закохані пари стрибають через багаття.

Це свято не могло пройти поза увагою творчих особистостей Центру естетичного виховання Шосткинської міської ради. На гостей свята  чекали плетіння і пускання на воду вінків, урочисте запалення вогню, стрибки через ватру, хороводи, тощо.  Тому, на березі Десни виросли купальська Марена, яку прикрасили квітами та стрічками та Купала. Сплели вінки, в яких дівчата були схожі на чарівних Мавок. Сумерки спустилися на Пирогівку – їх прикрасили вогники свічок, які у віночках пустили у річку під справжні купальські пісні. Всі присутні довго дивилися їм услід, тримаючись за руки. А потім і дорослі, і малі стрибали через Купальське вогнище. Всім відомо, що воно цієї ночі стає магічним.

Свято підготували та провели колективи Центру естетичного виховання: «Зразковий художній колектив» театр «Дзеркало» (керівник колективу та режисер свята Світлана Разломова), «Зразковий художній колектив» театр естрадної пісні «Мікс» (керівник Ірина Легейда), «Народний художній колектив» ансамбль народного танцю «Джерельце» (керівник Людмила Маковець) та «Народний  художній колектив» фольклорний ансамбль «Любисток» (керівник Тетяна Стегайло), озвучив свято звукорежисер ЦКіД Сергій Дворецький. 

Чи хто шукав цієї чарівної ночі квітку папороті – залишилося таємницею.

Але свято всім дуже сподобалося.

Фотозвіт

Відесюжет ТКС

    

         

Переглядів: 1208 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Июль 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024